GRCKA MITOLOGIJA PDF

Hermafrodit (mitologija). Iz Wikipedije Hermafrodit (mitologija) na Wikimedijinoj ostavi · Hermaphroditus Kategorije: Grčka mitologija · Rimska mitologija. Iksion (grč. Ἰξίων, Ixiôn) u grčkoj mitologiji bio je jedan od Lapita, tesalski kralj, Antionov ili Flegijin sin; prvi čovjek u povijesti koji je prolio krv svoje rodbine. Robert Graves u svome djelu Grčki mitovi prijedlaže etimologiju Ganimedova imena: γάνυσθαι + μήδεα = radovanje u muževnosti, Ganimed u grčkoj mitologiji.

Author: Daira Vihn
Country: Myanmar
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 16 February 2011
Pages: 46
PDF File Size: 14.80 Mb
ePub File Size: 12.38 Mb
ISBN: 470-3-23119-992-6
Downloads: 79447
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vozragore

This book is not yet featured on Listopia. Osim njih Ares je imao i drugu decu. Ko god bi je pogledao pretvorio bi se u kamen. To je toliko razbesnelo Zevsa da ga je.

Neki su autori Kiklope smatrali sinovima divova Hekatonhira, a domovina im je bila Mala Azija. Lists with This Book. Iako je bila udata za hromog boga Hefesa, bila je je i u ljubavnoj vezi sa Aresom.

Svetog bijelog bika stvorio j. Glavni junak Atike i Atine bio je Tezej, sin kralja Egeja. Persej Persej grka bio sin Zevsa i Danaje. Sanjin rated it it was amazing Mar 23, Ela “Goropadna” i Okipeta “Brzoleta”.

  BUGERA V5 SCHEMATIC PDF

Njena osveta je mitoligija surova. Argonauti su morali da savladaju razne prepreke na putu do Kolhide i pri povratku u svoju zemlju. Zato ga je Zeus po slao u Had, a sudije su ga osudile da uz visoku strmu padinu kotrlja ogroman kamen do vrha brda. Njegova radionica nalazila se na Lemnu, ali i gde god su postojali vulkani i vatra. Posle mnogih podviga, Zevs je Herakla odneo na nebo i uvrstio ga u red bogova.

Kada je Herakle uradio navedena dela, Euristej mu je zadao dodatna dva: Znao je da bi bil o beskorisno ukrasti brod i otploviti, jer bi ga Minosovi brzi brodovi ubrzo sustigli.

Najpoznatiji je bio Polifem sin boga Posejdona. Irena added it Nov 20, Minotaur je boravio u lavirintu na Kreti koji je napravio Dedal. Dunja Radulov rated it liked it Nov 27, Hefest je pao u okean odakle su ga izvadile Tetida i Eurinoma. Subscribe to newsletter To be informed of the latest articles, subscribe:. Nakon njihove smrti, prvi se pretvorio u cvet a drugi u drvo.

  A CELLARFUL OF NOISE PDF

Ganimed (mitologija)

Tamo su svojim zanosnim pjevanjem mamile mornare na obalu, gde bi ih davile i iz njihovog tijela isisavale krv. Una Reader rated it it was amazing Oct 11, Hefest, bog vatre, metalurgije i umetnosti, bio je s in Zevsa i Here.

Faeton Faeton je bio sin Heliosa, Boga Su nca. No trivia or quizzes yet. Tako su uspjeli da je ubiju. Back to home page. Zana Stasa marked it as to-read Dec 02, Hermes mitoloigja bio sin Zevsa i Maje, jedne od Plejada, koju je krasila izuzetna lepota. Postao je religijski simbol, kako u umetnosti, tako i u radu.

Kategorija:Grčka mitologija – Wikipedia

Thanks for telling us about the problem. Neka od njih su Kiknio, Diomed i Liakon.

Hermes je imao mnogo dece, a neka od njih su: